چکیده :
فرار از خانه از جمله رفتارهایی است که ممکن است از کودکان و نوجوانان و یا جوانان هر جامعه ای سر زده و تبعاتی نیز برای وی و خانواده هایشان به ارمغان آورد . در نگاهی به این پدیده می توان گفت ، اگرچه ممکن است فرار عملی فردی به نظر آید ، اما با توجه به پیامدهای سوء آن برای جامعه ، از جمله آسیب های اجتماعی عنوان گردیده و تحت این نام در مطالعات آسیب شناسی مورد بررسی قرار می گیرد .
در ایران نیز در سال های اخیر مطالعاتی در این زمینه انجام پذیرفته است که نشان از بحرانی شدن این مسأله در سطح جامعه داشته و آمارهای منتشره نیز هر روز ابعاد نگران کننده تری را در این زمینه نشان می دهند ، که حکایت از روند رو به رشد این معضل اجتماعی در سطح جامعه دارد .
فرار از خانه می تواند عمل و انگیزه هایی را داشته باشد که از جمله عوامل آن ، فقر اقتصادی ، فقر فرهنگی ، فوت والدین و یا یکی از آن ها متارکه پدر و مادر ، احترام نگذاشتن به شخصیت دختران ، سخت گیری های بی مورد ، اختلاف خانوادگی شدید و طولانی ، رقابت های منفی بین فرزندان ، ازدواج اجباری ، آزادی های بیش از حد فرزندان ، دوستان ناباب ، حس استقلال اجباری ، آزادی های بیش از حد فرزندان ، دوستان ناباب ، حس استقلال طلبی ، رسانه ها و … را می توان عنوان نمود . البته این را نباید از نظر دور داشت که بیشترین تأثیر در فرار دختران ، رفتارهای خانوادگی است ، که از طرف مدیران خانه سر می زند.
به اعتقاد بسیاری از صاحب نظران ، با توجه به وضعیت فرهنگی و اجتماعی ایران ، پدیده دختران فراری ، نوعی انحراف اجتماعی است . یک پدیده اجتماعی زمانی به عنوان یک انحراف اجتماعی تلقی می شود که انتظارات و توقعات جامعه یا حداقل یکی از گروه های اجتماعی درون جامعه سازگار و منطبق نباشد و حتی با آن در تعارض باشد . انحراف ، اجتناب از هنجارهای پذیرفته شده جامعه است و هنگامی پدیدار می شود که فرد یا گروهی از پذیرش جامعه سرباز زنند و آن را رعایت نکنند.
کلیدواژه ها : کجروی ، فرار ، هنجار ، ارزش ، نوجوانی ، جوانی ، آسیب ، فقر اعتیاد ، خانواده ، رسانه اجتماعی
پدیدآورنده: طاهره سلیمانی
تاریخ دفاع: 84/11/8