ضرورت تحقیق
یکی از مراحل مهم در طراحی تحقیق، تبیین ضرورت تحقیق است. نوشتن ضرورت تحقیق واقعا ضروری است، چون اگر در اثناء پژوهش کسی از شما سوال کند: « این کار را که انجام می دهی، آخرش که چی؟» ممکن است انگیزه خود را از دست بدهید و پژوهش را، هر چه قدر هم که اهمیت داشته باشد، نیمه کاره رها کنید. وقتی از اول کار بدانید که تحقیق شما چه ضرورتی دارد و برای چه این پژوهش را انجام می دهید، جواب کوبنده ای به آن سوال انگیزه کُش خواهید داد..
جایگاه ضرورت در ساختار مقاله، در بخش دوم مقدمه و چکیده یعنی در این دو بخش، پس از بیان مساله، باید به ضرورت پژوهش اشاره شود، در مقدمه به اندازه یک پاراگراف و در چکیده به اندازه سه یا چهار سطر. این مساله ، لزوم نوشتن ضرورت را دو چندان می کند.
نوشتن ضرورت مساله شیوه و روش خاصی ندارد، فقط اینکه شما ضرورت تحقیق را به گونه ای بنویسید که بتوانید مخاطب را قانع کنید پژوهش شما ارزش وقت گذاشتن دارد. برای نوشتن آن پیشنهاد می شود به این سوال پاسخ دهید که «پژوهش شما چه فایده ای دارد؟» یا به این پرسش جواب دهید که «اگر این پژوهش را انجام ندهید چه پیامد منفی را به دنبال خواهد داشت؟» با پاسخ به یکی از این دو پرسش می توانید ضرورت مساله پژوهش خود را بنویسید.
در پژوهش حرفه ای هرگاه نتوانستید ضرورتی برای مقاله خود بیابید،آن را اصلا شروع نکنید. اما در پژوهش تمرینی، مهم ترین ضرورت پژوهش تسلط شما در روش پژوهش است، هر چند موضوع پژوهش شما هیچ ضرورتی نداشته باشد.
پژوهش تمرینی/محمد صادق فاضل