در راستای نیل به اهداف
از آنجا که پیشرفت هر مؤسسه و مرکز علمی منوط به انجام تحقیقات در زمینههای گوناگون است، حوزههای علمیه هم به عنوان یکی از مراکز علمی از این امر مستثنی نیستند، این وظیفه به عهده معاونت پژوهش میباشد. بنابراین عملکرد معاونت پژوهش مدرسه علمیه کوثر کرج از سال 1378 تا کنون در چهار واحد به شرح ذیل ارائه میگردد:
الف ـ واحد تحقیقات
1. تحقیقات پایانی
نوشتن تحقیقات پایانی در حوزههای علمیه از گامهای اولیه در راستای ارتقای فرهنگ تحقیق و پژوهش محسوب می شود. ازاینرو واحد پژوهش علاوه بر معرفی اساتید راهنمای دارای مجوز رسمی از مرکز مدیریت خواهران با ارائه خدمات پژوهشی از قبیل خرید کتب و نرم افزار و هماهنگی با پژوهشکدههای مختلف در شهرهای قم و تهران جهت استفاده طلاب و… در راستای موضوعات تحقیقات پایانی برای نیل به این اهداف قدمی اساسی برداشته است. تحقیقات دفاع شده از سال 1383 تاکنون که توسط اساتید داور با مدرک دکترا و با مجوز رسمی از سوی مرکز مدیریت دفاع شدهاند 159 اثر میباشد. در حال حاضر 13 اثر در دست تدوین و 5 اثر در انتظار تصویب موضوع میباشد.
در ضمن تمامی تحقیقات پایانی به صورت سنتی و نمایه در واحد پژوهش نگهداری می شود.
در سال 94پایان نامه خانم ها راحله اینانلو و الهه حقیقی به ترتیب با موضوع “راههای دستیابی به رضایت از زندگی از منظر قرآن و حدیث” و “بازخوانی انگیزه های ایجاد وحدت و راهکارهای آن در اندیشه امام خمینی (ره)” با راهنمایی سمانه کرکه آبادی و به داوری دکتر رضا باقی زاده تحقیق برتر شناخته شد.
همچنین در سال 94 پایان نامه خانم نسیبه عکاف با موضوع بررسی اشتراکات منجی موعود از منظر یهودیت و شیعه اثنی عشری با راهنمایی خانم طاهره سلیمانی تحقیق برتر اعلام شد
2. مقالات
توسط طلاب محترم مدرسه کوثر حدود 120 مقاله با موضوعات مختلف از جمله علوم سیاسی، اعتقادی، اقتصادی و… تدوین شده است که از میان این دستاوردهای پژوهشی، 36 اثر در فراخوان های مدارس علمیه و یک اثر در طرح دستاوردهای پژوهشی شرکت کرده اند. همچنین در چشنواره علامه حلی و فراخوانهای مرکز مدیریت خواهران 20 اثر پژوهشی حضور مؤثری داشتند. لازم به ذکر است از میان آثار ارسالی از سوی طلاب این مدرسه، مقالات زیر موفق به کسب عنوان برتر استانی و کشوری شدهاند:
ـ کسب امتیاز چاپ کتاب” اشتغال بانوان از منظر اسلام” نوشته سمانه کرکه آبادی و مریم افشار
ـ چاپ کتاب “رهایی از تاریکی” نوشته فریبا خلیلی
ـ چاپ مقاله شیوه های برخورد پیامبر (ص) با مخالفان در مجموع مفالات همایش بین المللی cisco نوشته سمانه کرکه آبادی و ام کلثوم آزادواری
ـ خانم سمانه کرکه آبادی با موضوع راههای افزایش ثروت در قرآن (رتبه3 استان تهران در فراخوان اقتصاد اسلامی، جامعه، خانواده مدرسه علمیه امام خمینی رباط کریم)
ـ خانم عاطفه سعیدی با موضوع نقش زنان در نهضت عاشورا (رتبه اول استان البرز در فراخوان زنان عاشورایی سازمان تبلیغات استان البرز)
ـ خانم سمانه کرکه آبادی با موضوع آسیب شناسی اشتغال بانوان با رویکرد سبک زندگی دینی(رتبه برتر در فراخوان سپاه پاسداران )
ب ـ آموزش مهارت های پژوهش
معاونت پژوهش بعد از بررسی نیازهای طلاب در راستای امور پژوهشی به آموزش مهارت تحقیق مانند مقاله نویسی، خلاصه نویسی، منبع شناسی، روشهای پژوهش و آموزش استفاده از نرم افزارهای مختلف و مهارت های رایانه ای از جمله word به صورت منسجم و کاربردی پرداخته است.
ج ـ طرحهای تحقیقاتی
معاونت پژوهش در راستای پیشبرد اهداف پژوهشی خود اقدام به برگزاری همایشهایی به همراه فراخوان مقاله به مدارس علمیه خواهران سراسر کشور و دانشگاههای مختلف با عنوان «وقف، احسان ماندگار» نموده است. مقالات و طرحهای ارسالی به این واحد علمی به صورت در قالب کتاب تدوین شده است. از جمله فعالیتهای این واحد علمی همکاری با سپاه پاسداران استان البرز جهت تدوین کتابی با محوریت شبهات اینترنتی میباشد. تدوین کتاب با موضوع «اشتغال زنان از منظر اسلام» توسط خانم ها مریم افشار و کرکه آبادی از دیگر فعالیتهای واحد پژوهش می باشد
د. طرح های در دست اقدام
معاونت پژوهش در راستای تقویت بنیه علمی طلاب، طرحهایی را در نظر دارد که مهمترین موارد آن به شرح ذیل می باشد:
ـ کارگاه مهارت مقاله نویسی و مرجع شناسی
ـ مهارت مدیریت پژوهشی
ـ کارگاه روش شناختی تحقیق میدانی و چگونگی انجام آن
ج ـ کتابخانه
از آنجا که یکی از بایسته های پژوهش و تحقیق برای دستیابی به اطلاعات مورد نیاز رجوع به منابع تحقیقی از جمله: کتب، نرم افزار و سایت اینترنتی می باشد معاونت پژوهش با تجهیز کتابخانه به کتب تخصصی، مرجع و عمومی، با بیش از 20000 جلد کتاب در قالب 3000 جلد کتاب مرجع و تخصصی از جمله فرهنگ لغت، دانشنامه، دایره المعارف، … و 17000 جلد کتاب عمومی آماده ارائه خدمات به طلاب، محققان و دانش آموختگان گرامی می باشد. لازم به ذکر است در حال حاضر اینترنت رایگان در اختیار محققین قرار گرفته است و طلاب گرامی نحوه استفاده از اینترنت را آموزش می بینند.
مقام معظم رهبري مدظله العالی:
«پژوهش و تحقيق در نظامهاي آموزشي دنيا رکن اساسـي و مايه بقاي آن است و شاخص رشـد و يا عقب ماندگـي هر مجموعه آموزشي و تحقيقي، بـه چگونگي و جايـگاه پژوهش آن بر ميگردد، از اين رو براي تحول و پيشـرفت در حوزه، بايد به نظـام پژوهشـي آن عنايت ويژه بشـود»
ديدار با فضلا و نخبگان حوزه علميه قم، 14/9/74
نشاني: کـرج، فـردیس، فلکه چـهارم، خـیابان چـهلم، مدرسه علمیه کوثر کرج
تلفن: 36551090 ـ 36531031 ـ36530451 ـ36545903
دورنگار:36555214-026