کارگاه پژوهشی منبع شناسی (آشنایی با منابع لغوی و اصطلاحی) روز دوشنبه 24 آبان با حضور دکتر عبدالله میر احمدی ، استاد دانشگاه خوارزمی، به همت معاونت پژوهش حوزه علمیه کوثر فردیس به صورت بر خط در سامانه سیما برگزار شد.
دکتر میر احمدی در ابتدای این کارگاه پژوهشی به تعریف منابع لغوی و اصطلاحی پرداخت و گفت: اولين قدم در شناخت منابع، رجوع به كتب لغوي و شناخت صحيح از دانش صرف است، چرا كه در صورت تشخيص اشتباه ريشه کلمه به مدخل مربوطه رجوع داده نمی شود و در شناخت معناي واقعي لغوي دچار خطا و اشتباه خواهيم شد.
وی ادامه داد: دومين قدم در شناخت منابع ، رجوع به منابع كهن و قديمي است كه نزديك به زمان نزول مي باشد از جمله كتاب العين نوشته خليل بن احمد فراهیدی ، که در قرن دوم، از اولین لغت شناسان بزرگ عرب زبان است.
استاد دانشگاه افزود: کتاب تاج اللغه نوشته حماد جوهری متوفی 353 هجری است، این کتاب یکی از منابع مهم لغت عربی است که کتاب خود را به تعداد حروف الفبای عربی تقسیم کرده و از باب همزه تا باب یاء ادامه دارد. که در لغتنامههای بعد از خود تأثیرگذار بوده است.
وی اظهار داشت: کتاب معجم مقاييس اللغة نوشته ابن فارس، از مهمترين منابع لغوى زبان عربى به شمار مىرود که مولف سعی کرده است برای هر واژه، اصول معنایی آن را ذکر کند و مشتقات مختلف آن واژه را به آن اصول برگرداند که امروزه این کار بسیار مورد نیاز است.
دکتر میراحمدی ادامه داد: کتاب المفردات نوشته راغب اصفهانی کتاب ارزشمندی است که امروزه مورد استفاده بسیاری از محققان و پژوهشگران قرار می گیرد که مولف در این کتاب، ابتدا ماده را با معنای حقیقی و سپس مشتقات آن را می آورد و در انتها معانى مجازى را با تبيين علاقه حقيقت و مجاز ارائه می کند.
وی افزود: لسان العرب نوشته ابن منظور، کتابی است که تمام ديدگاه هاي لغت شناسان متقدم را اورده است و از حیث کثرت لغات و فراوانی شواهد و توجیهات زبانی در میان لغت نامه های عربی همتایی ندارد و یکی از بهترین منابع لغوی به شمار می رود.
وی در ادامه به بررسی کتاب های لغوی و اصلاحی از جمله مصباح المنیر نوشته الفیومی، تاج العَروس من جواهر القاموس اثر حسینی زبیدی، قاموس المحيط اثر فیروز آبادی، النهایه فی غریب نوشته ابن اثیر و … پرداخت .