در بخش پیشینه تحقیق یا مرور متون کتابها، مقالهها و سایر منابعی که با پژوهش یا حیطهی علمی مشخصی ارتباط دارند بحث و بررسی میشوند. به این ترتیب، نوعی ارزیابی انتقادی از این آثار در اختیار مخاطب قرار میگیرد. در پیشینهی تحقیق، تمام منابعی که هنگام انجام پژوهش بررسی کردهاید ارائه میشوند و به خوانندگانتان نشان میدهد که مقالهتان نسبتبه حوزهی مورد مطالعه در چه جایگاهی قرار دارد.
.
اهمیت پیشینه تحقیق یا مرور متون
پیشینهی تحقیق ممکن است صرفاً شامل خلاصهای از منابع مهم باشد، اما در علوم اجتماعی، پیشینهی تحقیق معمولاً الگویی سازمانیافته دارد و از خلاصه (summary) و تلفیق (synthesis) تشکیل میشود. رئوس اطلاعات مهم موجود در منابع در قسمت خلاصه مرور میشوند، اما در قسمت تلفیق، اطلاعات سازماندهی میشوند و نشان میدهید که چگونه میخواهید مسئلهی پژوهش را بررسی کنید. ویژگیهای تحلیلی بیشینهی تحقیق به شرح زیر است:
تفسیری جدید از منابع قدیمی به دست میدهد و آنها را با تفاسیر قدیمی در هم میآمیزد
پیشرفت فکری حوزهی مورد بحث را مرور میکند، بهطور مثال مباحثات مهم بر حسب موقعیت، منابع را ارزشگذاری میکند و به خوانندگان نشان میدهد که هر کدام از آثار چه اهمیتی برای مسئلهی پژوهش دارد و معمولاً در جمعبندی پیشینه تحقیق، کمبودهای پژوهشی در مورد مسئلهی تحقیق شناسایی میشوند.
اهداف پیشینه تحقیق یا مرور متون
شاید برای شما هم این سوال پیش بیاید که در نوشتن پیشینه تحقیق یا مرور متون باید چه اهدافی را دنبال کنیم. در اینجا به صورت خلاصه به برخی از اهدافی که با نگارش پیشینه تحقیق یا مرور متون به دنبال آنها هستیم اشاره شده است. این اهداف عبارتند از:
مشخص میکند که هر کدام از آثار چه تاثیری بر درک و شفافسازی مسئلهی پژوهش دارد.
رابطهی هر کدام از آثار را با سایر پژوهشهای مرتبط توصیف میکند.
برای تفسیر پژوهشهای گذشته، شیوههای جدیدی را شناسایی میکند.
هر نوع کمبودی را که در منابع پژوهشی موجود است آشکار میکند.
هر نوع تضادی را که میان مطالعات ظاهراً ضد و نقیض گذشته وجود دارد رفع میکند.
حیطههایی را که پیش از این مورد پژوهش قرار گرفتهاند مشخص میکند تا از دوبارهکاری اجتناب شود.
نشان میدهد که نیاز محققان به پژوهشهای بیشتر چگونه رفع میشود.
جایگاه پژوهش شما را در میان منابع پژوهشی موجود نشان میدهد
منبع: نیتیو پیپر