میزگرد “دلایل خودنمایی زنان در جامعه و راهکارهای برون رفت از آن” با حضور معاونت پژوهش و پژوهشگران حوزه علمیه کوثر به صورت برخط و مجازی در 17 اسفندماه برگزار شد.
سمانه کرکه آبادی معاونت پژوهش حوزه علمیه کوثر در ابتدای این میزگرد با اشاره به معنای خودنمایی گفت: خودنمایی یعنی نمایان کردن چیزی که باید پنهان باشد که در قرآن تبرج نامیده می شود، تبرج تنها در خصوص پوشش ظاهری نیست بلکه رفتار و منش غیر متعارف را هم شامل می شود.
وی ادامه داد: تبرج معنای عام تری نسبت به حجاب و پوشش دارد، بنابراین هرگونه عملی که زن به منظور خودنمایی، جلوه گری و جلب توجه مردان نامحرم انجام دهد تا تاثیری در آنان بگذارد مصداق خودنمایی است که در آیات و روایات نسبت به آن نهی شده است.
کرکه آبادی با اشاره به اهمیت و ضرورت بررسی این موضوع عنوان داشت: عملکرد زنان نقش عمده ای، در خانواده و جامعه دارد بنابراین برای اینکه خانواده و جامعه ای سالم داشته باشیم باید ریشه ی رفتارهای ناشایست و غیر اخلاقی زنان بررسی گردد تا از ترویج این رفتارهای ناشایست جلوگیری شود.
در ادامه این میزگرد خانم افشار، پژوهشگر حوزه علمیه کوثر، بیان داشت: خودنمایی و خودآرایی به صورت غریزی در زنان وجود دارد و مانند سایر غرایز، نیازمند قانون مندی و کنترل است که باید از هر گونه افراط و تفریط در آن پرهیز شود چرا که در صورت عدم کنترل هم برای زن و هم برای جامعه زیان بخش خواهد بود.
وی ادامه داد: دین اسلام برای این غریزه حد و مرز ویژه ای تعیین کرده است که اگر از این چارچوب اصلی خارج شود، باعث فساد اخلاقی در فرد و جامعه می شود لذا باید علل و عوامل آن مورد بررسی قرار گیرد.
افشار در ادامه ، علل اعتقادی را یکی علت های درونی که موجب خودنمایی زنان می شود عنوان کرد و اظهار داشت: هرگونه اعتقاد و برداشتی خواه یا ناخواه در رفتار انسان تاثیر می گذارد بنابراین آدمی آنگونه عمل می کند که می اندیشد ، از این رو این مساله مهمی است که باید به آن توجه داشت.
پژوهشگر حوزه کوثر، در ادامه این میزگرد، علل روانی را یکی از عوامل مهم خودنمایی دانست و گفت: روح و روان زنان تاثیر بسیاری بر پوشیدگی و حجاب بانوان دارد و سلامتی روانی از بزرگترین نعمت های الهی در زندگی انسان است که این مساله را باید در خانه و خانواده جستجو کرد.
وی به راهکارهای برون رفت از این آسیب اشاره کرد و ابراز داشت: می توان رشد فردی و خودشناسی را یکی از راهکارهای مهم در این مساله دانست چرا که اگر انسان خود و مبدا و مقصد نهایی خود را بشناسد و بداند هدف از خلقت او چه بوده آنجاست که علاوه بر شناخت پروردگار و خالق خود به جایگاه ارزشمند خود می بالد.
افشار در ادامه با اشاره به هویت بخشی به زنان و الگوسازی را یکی از راهکارهای مهم قلمداد کرد و اظهار داشت: قرآن کریم جایگاه و هویت زنان را ارزشمند می پندارد و بانوی مومن چون حضرت فاطمه سلام الله را الگوی تمام انسان ها اعم از مرد و زن معرفی کرده است و با این الگوسازی جایگاه زن را در اذهان همه افراد بشر تعالی می بخشد.
فراهانی با اشاره به راه های برون رفت در این مساله بیان داشت: تقویت باورها و ارزش های دینی، آموزش های مناسب با جنسیت ، وضع و اجرای قوانین جنسیتی و تفکیک محیط کار زنان و مردان را از دیگر راهکارهای برون رفت از مساله خودنمایی زنان معرفی کرد.
وی خاطرنشان کرد: قوانین باید به گونه ای تنظیم شود که راه ورود منکرات اجتماعی بسته شده و جامعه ای سالم و عاری از هر گونه خودنمایی و تبرج برای ملت به ارمغان آورد زیرا خودنمایی در جامعه بی عفتی و بی غیرتی مردان را به دنبال داشته و به عنوان خطری برای جوانان و نوجوانان بروز می کند که مانع راه سعادت و کمال انسان می شود.
در پایان خانم کرکه آبادی با بررسی نظرات و مطالب مطرح شده در این میزگرد به نتیجه و جمع بندی مطالب پرداخت.