جلسه نقد کتاب « تنبیه بدنی زن و کرامت انسانی او با توجه به آیه 34 سوره نساء » با حضور دکتر رضا باقی زاده، نویسنده کتاب، دکتر اعظم فرهادکیایی، استاد حوزه علمیه و دانشگاه؛ دکتر حوری رضازاده استاد حوزه علمیه به همت معاونت پژوهش حوزه علمیه کوثر در 29 آبان به صورت بر خط در فضای اسکای روم برگزار شد.
دکتر باقی زاده، در ابتدای این نشست ضمن معرفی کتاب و هدف از نگارش آن، گفت: یکی از نیازهای امروز جامعه اسلامی، پاسخ به شبهاتی است که فکر و ذهن بسیاری از افراد را به خود مشغول کرده و از جمله شبهاتی که در نظام خانواده وجود دارد بحث تنبیه بدنی زن است که در آیه 34 سوره نسا آمده است.
وی با بیان این که تنبیه بدنی زن از پدیدهای اجتماعی است که محدود به زمان و جامعه خاصی نیست، اظهار داشت: این آیه یکی از بحث برانگیزترین آیات نزد مفسران است و نظریات متفاوت و گاه متناقضی از سوی مفسران بیان شده که بعضا تاثیر مقتضیات تاریخی را در تفسیر این آیه نشان می دهد.
حجت الاسلام باقی زاده در ادامه گفت: نافرمانی و سرکشی زن از همسر از جمله اموری است که در نظام خانواده اتفاق می افتاد و در اصطلاح به آن نشوز می گویند؛ و در فقه شیعی، بحث از تمکین و نشوز، ضمن بحث از مهر، نفقه و قَسم بیان می شود. که این مبحث در فصل دوم کتاب به صورت کامل ذکر شده است.
وی افزود: معنای و اصطلاحی نشوز ،تاریخچه نشوز تمکین در کلام فقها، رابطه نشوز و تمکین ، تمکین و نشوز مربوط به زن و مرد، نشوز در حقوق و روایات و مراحل برخورد مرد با نشوز زن در فصلی جدا در این کتاب ارائه شده است.
دکتر باقی زاده به انگیزه های نشوز زن پرداخت و گفت: تحت فشار قرار دادن همسر برای ارضای خواسته های تجمل گرایانه، افزون خواهی های سودجویانه، گرفتن امتیازهای اقتصادی، میل به معاشرت با دیگران و تفریحات افراطی، قدرت طلبی و میل به فرمان روایی در خانه ، انتقام از بداخلاقی همسر خستگی جسمی و روانی و افسردگی های مقطعی و … از جمله انگیزه های نشوز زن می باشد.
حجت الاسلام و المسلمین در ادامه به عناوین و موضوعات فصول کتاب پرداخت و بیان داشت: در فصل سوم این کتاب به طرح شبهات و پاسخ های آن پرداخته شده است و فصل پایانی نشوز مردان و حکم آن بررسی شده است.
وی اظهار داشت: یکی از امور بسیار مهم و مورد نیاز در حوزه فکر و فرهنگ، پاسخگویی به شبهه و ابهام های روز است، که در ایک کتاب سعی شده است به واکاروی همه جانبه و عمیق شبهه پرداخته شود و راهنمای خوبی برای خوانندگان باشد.
در ادامه این نشست ناقدین کتاب به بیان نکات اشتراک و افتراق کتاب نسبت به کتاب های دیگر؛ ویژگی های اثر و ادبیات نویسنده از نظر فصاحت بیان و تاثیرگذاری بر مخاطبان ، بررسی و تحلیل ارتباط و پیوستگی فصول کتاب؛ مستندات اثر برای تبیین موضوع و … پرداختند و در پایان نویسنده به دفاع از کتاب در مقابل نظرات منتقدین پرداخت.